Vadhús - az elfeledett szenvedély és minden más, ami finom.

Főzzünk VADul

Főzzünk VADul

Grillszezon 2.0

2016. október 05. - Főzzünk VADul

A kerti sütögetésnek mindig különleges hangulata van, hisz a grill parti barátokkal, ismerősökkel a legjobb. Szerintünk nem időjárás függő a grillezés, sőt talán a téli hóesésben a legizgalmasabb. Most még hó nincs, az idő változékony, a grillezés viszont biztos. A sokféle zamatosra sült hús és zöldség mellett anekdotázni, borozgatni (na jó, sörözgetni) jó társaságban az igazi. Szóval süssünk minél többet szabad tűzön!

fejlec.jpg

A látványos " bistecca alla fiorentina " a két legjobb részt tartalmazza, a hátszínt és a bélszínt.

A beszerzése persze nem egyszerű. Nagyon nagyon jóban kell lenni a hentessel és időben előre szólni stb. stb. De megéri!

T - bone steak

Hozzávalók

600-800 g t-bone steak, só, bors

Hagyjuk a húst szobahőmérsékletűre melegedni, majd sózzuk, borsozzuk.

img_2149.jpg

 

Süssük körülbelül 3-4 percig. Így sül véresre (angolosra).

 

img_2187.jpg

 

Tálalás előtt egy kicsit pihentessük, majd a csontról levágva szeleteljük és borsmártással öntözzük.

 

img_2199.jpg

Tejszínes borsmártás

Hozzávalók

4 evőkanál vaj, 1 salotta hagyma, 250 ml marhaalaplé, 150 ml csirkealaplé, 50 ml tejszín, 1 teáskanál citromlé, 4 evőkanál konyak, 4 teáskanál frissen őrölt bors (a borsszemeket tegyük zacskóba és sodrófával törjük össze)

1 evőkanál vajat felmelegítünk, majd az apróra vágott salottát 1-2 percig pirítjuk. Az alaplevekkel felöntjük és felére forraljuk, majd leszűrjük. Az olajon megpirítjuk a borsot és a leszűrt alappal felöntjük. Hozzáadjuk a tejszínt és körülbelül 5 percig főzzük. Végül beletesszük a konyakot a citromlevet és a többi vajat lassan adagolva.

Fényesnek és sűrűnek kell lennie.

img_7125.jpg

 

Népszerű alapanyag a sertés és ha javasolhatom, akkor érdemes a szép márványos tarját választani.

Kellően zsíros így a sütés után is kellemesen szaftos marad.

A sertéshús szinte bármilyen páccal finom, de nálunk a mustáros- fokhagymás grillpác a kedvenc.

Mustáros fokhagymás pác

Hozzávalók

2-3 evőkanál mustár, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 dl olívaolaj

Minden alapanyagot összekeverünk és alaposan a húsokba masszírozzuk. Egy éjszaka hűtőbe rakjuk pihenni, majd egy órával a sütés előtt kivesszük, hogy az ízük felerősödjön és hogy szaftosabbra süljenek.

img_2191.jpg

Persze nem maradhat ki a repertoárból a csirke sem!

A csirkemellet hosszúkás csíkokra vágjuk, teszünk rájuk 1-1 szelet bacon-t és 1-1 szelet sült paprikát. Feltekerve pálcikákra tűzzük, sütés előtt pedig olajos páccal átkenjük.

img_21476-2.jpg

A grillezések talán legnagyobb sztárja az oldalas- ami lehet sertés, marha de a vadmalac oldalasa is mennyei grillezve.

A hús akkor jó ha kellően puha, de nem esik szét, édeskés és füstös, de a savanykás fűszeres íz is érződik.

Mézes - csípős sertés oldalas

Hozzávalók kb. 6 főre

2kg sertésoldalas, 1 vörös hagyma, 10g fokhagyma, tarkabors, só, babérlevél

Pác : 10 evőkanál méz, 3 teáskanál chili szósz, 6 dl ketchup, 50 ml szójaszósz, 5 g fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 kávéskanál bors (ha Thai jellegűt szeretnénk, egy csipetnyi 5 fűszer keverékkel megbolodíthatjuk)

Az oldalast (ami ha lehet hosszában ne legyen kettévágott) a hagymával, fokhagymával és a fűszerekkel előfőzzük.

Lehűtjük, szárazra törölgetjük, majd a fenti hozzávalókból készült páccal alaposan bekenjük és 1-2 órát pihenni hagyjuk.

Grillezésnél sütés közben kenegetjük a páccal.

Ezt az oldalast a sütőben sütve is elkészíthetjük.

img_2184.jpg

A grillezésben többek között az a jó, hogy az ember legalább háromszor annyi ételt készít, mint amire szükség lenne. Mert kell egy kis szárnyas, egy kis kolbász variáció, egy kis oldalas, egy kis steak és akkor még a zöldségek- gyümölcsök sehol sem voltak.

Pedig a grillezett zöldségek köretként is nagyon jól funkcionálnak.

Zöldség saslik

Hozzávalók

gomba, hagyma, cukkini, sárga és piros kaliforniai paprika, só, olaj, fokhagyma (préselve)

Vagy bármilyen zöldség, ami szem szájnak ingere.

A körülbelül egyformára vágott falatokat tűzzük egymás után egy saslik pálcikára, kenjük be az enyhén sós, fokhagymás olajjal, majd  pár perc alatt süssük készre.

img_7129.jpg

Az alábbi receptet is használhatjuk köretként, de előételként pirítósra kenve sem utolsó.

Uborka mousse

Hozzávalók

2 kígyó uborka, 1 doboz krémsajt (pl. Philadelphia), mustármag, fekete szezámmag, 1 citrom héja, menta, szezámolaj, só, fehér bors

Az uborkát hámozzuk meg, a magját kanalazzuk ki és végül a kisebb lyukakon reszeljük le. A szezámmagot pirítsuk meg.

Keverjük össze az uborka 3/4-ét a citromhéjjal, a krémsajt felével, a mustármaggal, sóval, borssal és a szezámmaggal (kicsit hagyjuk a díszítéshez).

Rétegezzük poharakba!

bubo.jpg

Alulra az enyhén sózott megmaradt uborkát, rá a sajtos uborkás krémet, majd a sima krémsajtot rakjuk.

Végül mentalevéllel, szezámmaggal és reszelt citromhéjjal díszítjük.

img_7119.jpg

És ha már grillezünk a desszert sem készülhet másképp.

Grillezett barack

Hozzávalók

barack, méz, görög joghurt, mentalevél

A barackokat félbevágjuk és grillrácson átsütjük.

Tálaláskor mézet csorgatunk és görög joghurtot halmozunk rá, végül mentalevéllel díszítjük.

barack.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fozzunkvadul.blog.hu/api/trackback/id/tr8711767347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása