A kerti sütögetésnek mindig különleges hangulata van, hisz a grill parti barátokkal, ismerősökkel a legjobb. Szerintünk nem időjárás függő a grillezés, sőt talán a téli hóesésben a legizgalmasabb. Most még hó nincs, az idő változékony, a grillezés viszont biztos. A sokféle zamatosra sült hús és zöldség mellett anekdotázni, borozgatni (na jó, sörözgetni) jó társaságban az igazi. Szóval süssünk minél többet szabad tűzön!
A látványos " bistecca alla fiorentina " a két legjobb részt tartalmazza, a hátszínt és a bélszínt.
A beszerzése persze nem egyszerű. Nagyon nagyon jóban kell lenni a hentessel és időben előre szólni stb. stb. De megéri!
T - bone steak
Hozzávalók
600-800 g t-bone steak, só, bors
Hagyjuk a húst szobahőmérsékletűre melegedni, majd sózzuk, borsozzuk.
Süssük körülbelül 3-4 percig. Így sül véresre (angolosra).
Tálalás előtt egy kicsit pihentessük, majd a csontról levágva szeleteljük és borsmártással öntözzük.
Tejszínes borsmártás
Hozzávalók
4 evőkanál vaj, 1 salotta hagyma, 250 ml marhaalaplé, 150 ml csirkealaplé, 50 ml tejszín, 1 teáskanál citromlé, 4 evőkanál konyak, 4 teáskanál frissen őrölt bors (a borsszemeket tegyük zacskóba és sodrófával törjük össze)
1 evőkanál vajat felmelegítünk, majd az apróra vágott salottát 1-2 percig pirítjuk. Az alaplevekkel felöntjük és felére forraljuk, majd leszűrjük. Az olajon megpirítjuk a borsot és a leszűrt alappal felöntjük. Hozzáadjuk a tejszínt és körülbelül 5 percig főzzük. Végül beletesszük a konyakot a citromlevet és a többi vajat lassan adagolva.
Fényesnek és sűrűnek kell lennie.
Népszerű alapanyag a sertés és ha javasolhatom, akkor érdemes a szép márványos tarját választani.
Kellően zsíros így a sütés után is kellemesen szaftos marad.
A sertéshús szinte bármilyen páccal finom, de nálunk a mustáros- fokhagymás grillpác a kedvenc.
Mustáros fokhagymás pác
Hozzávalók
2-3 evőkanál mustár, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 dl olívaolaj
Minden alapanyagot összekeverünk és alaposan a húsokba masszírozzuk. Egy éjszaka hűtőbe rakjuk pihenni, majd egy órával a sütés előtt kivesszük, hogy az ízük felerősödjön és hogy szaftosabbra süljenek.
Persze nem maradhat ki a repertoárból a csirke sem!
A csirkemellet hosszúkás csíkokra vágjuk, teszünk rájuk 1-1 szelet bacon-t és 1-1 szelet sült paprikát. Feltekerve pálcikákra tűzzük, sütés előtt pedig olajos páccal átkenjük.
A grillezések talán legnagyobb sztárja az oldalas- ami lehet sertés, marha de a vadmalac oldalasa is mennyei grillezve.
A hús akkor jó ha kellően puha, de nem esik szét, édeskés és füstös, de a savanykás fűszeres íz is érződik.
Mézes - csípős sertés oldalas
Hozzávalók kb. 6 főre
2kg sertésoldalas, 1 vörös hagyma, 10g fokhagyma, tarkabors, só, babérlevél
Pác : 10 evőkanál méz, 3 teáskanál chili szósz, 6 dl ketchup, 50 ml szójaszósz, 5 g fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 kávéskanál bors (ha Thai jellegűt szeretnénk, egy csipetnyi 5 fűszer keverékkel megbolodíthatjuk)
Az oldalast (ami ha lehet hosszában ne legyen kettévágott) a hagymával, fokhagymával és a fűszerekkel előfőzzük.
Lehűtjük, szárazra törölgetjük, majd a fenti hozzávalókból készült páccal alaposan bekenjük és 1-2 órát pihenni hagyjuk.
Grillezésnél sütés közben kenegetjük a páccal.
Ezt az oldalast a sütőben sütve is elkészíthetjük.
A grillezésben többek között az a jó, hogy az ember legalább háromszor annyi ételt készít, mint amire szükség lenne. Mert kell egy kis szárnyas, egy kis kolbász variáció, egy kis oldalas, egy kis steak és akkor még a zöldségek- gyümölcsök sehol sem voltak.
Pedig a grillezett zöldségek köretként is nagyon jól funkcionálnak.
Zöldség saslik
Hozzávalók
gomba, hagyma, cukkini, sárga és piros kaliforniai paprika, só, olaj, fokhagyma (préselve)
Vagy bármilyen zöldség, ami szem szájnak ingere.
A körülbelül egyformára vágott falatokat tűzzük egymás után egy saslik pálcikára, kenjük be az enyhén sós, fokhagymás olajjal, majd pár perc alatt süssük készre.
Az alábbi receptet is használhatjuk köretként, de előételként pirítósra kenve sem utolsó.
Uborka mousse
Hozzávalók
2 kígyó uborka, 1 doboz krémsajt (pl. Philadelphia), mustármag, fekete szezámmag, 1 citrom héja, menta, szezámolaj, só, fehér bors
Az uborkát hámozzuk meg, a magját kanalazzuk ki és végül a kisebb lyukakon reszeljük le. A szezámmagot pirítsuk meg.
Keverjük össze az uborka 3/4-ét a citromhéjjal, a krémsajt felével, a mustármaggal, sóval, borssal és a szezámmaggal (kicsit hagyjuk a díszítéshez).
Rétegezzük poharakba!
Alulra az enyhén sózott megmaradt uborkát, rá a sajtos uborkás krémet, majd a sima krémsajtot rakjuk.
Végül mentalevéllel, szezámmaggal és reszelt citromhéjjal díszítjük.
És ha már grillezünk a desszert sem készülhet másképp.
Grillezett barack
Hozzávalók
barack, méz, görög joghurt, mentalevél
A barackokat félbevágjuk és grillrácson átsütjük.
Tálaláskor mézet csorgatunk és görög joghurtot halmozunk rá, végül mentalevéllel díszítjük.