Vadhús - az elfeledett szenvedély és minden más, ami finom.

Főzzünk VADul

Főzzünk VADul

Tengerre magyar!

2016. július 06. - Főzzünk VADul

img_6671.JPG

A halakat és általában a tenger gyümölcseit évszaktól függetlenül szeretjük, de a nyári melegben a könnyen- gyorsan elkészülő "vizes ételeket" még szívesebben fogyasztjuk.

Galeotto Marzio / 1480-as évek/ azt írja

"Valaki ne gondolja, hogy az örökös böjtölés itt valami szörnyű nehéz dolog, mert Magyarország nagy bővében van a legkitűnőbb halaknak."

Bél Mátyás / 18. század magyar tudomány kiemelkedő alakja-polihisztor/ szerint

" Míg a külföldieknek a halas vizek nagy költségükbe és mesterkedésükbe kerültek, a magyarok számára mindezeket a természet nyújtotta."

Nagyot fordult a világ!

Ma ez annyiban változott, hogy ha tengeri herkentyűket és halakat akarunk készíteni akkor mesterkednünk kell, hogy hol- hogyan lehet aránylag "frissen" beszerezni az alapanyagokat, amelyek nem mondhatóak olcsónak.

Az ízük viszont kárpótol mindenért.

Talán az egyik legelterjedtebb  thai étel- nálunk nagy kedvenc. Egyszerre csípős, savanyú és selymesen illatos.

Tom Yum Goong (csípős garnéla leves)

Hozzávalók

1,5 liter csirkehús leves, 6 darab kaffir limelevél, 10 cm nagyságú gyömbér, 6 darab thai citromfű /összezúzva/ 50 dkg garnélarák, 30 dkg shiitake /vagy fafül esetleg barna csiperke/ gomba, 2 szál újhagyma, 5-6 chili paprika, 1 evőkanál halszósz, 4 evőkanál lime lé, friss koriander

A csirkelevest felforraljuk, hozzáadjuk a citromfüvet, a gyömbért, a limeleveleket, darabolva az újhagymát és szeletelve a gombát, majd körülbelül 5 percig forraljuk.

Beletesszük a chilipaprikát és a lime levét, a végén pedig a rákokat /vigyázzunk, ne főzzük túl, mert gumis lesz/

Friss korianderrel tálaljuk.

img_1927.jpg

A tintahalat szeletelve- rántva vagy grillezve szokták elkészíteni, pedig nagyon sokféle recept létezik. Most egy könnyű nyári saláta készült a bébi tintahalakból.

Tintahal édeskömény salátával

Hozzávalók

1 nagy édeskömény, 1 kicsi kápia paprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 csomag petrezselyem, 1 citrom reszelt héja, fél citrom leve, 6 evőkanál olívaolaj, plusz egy kicsi a sütéshez, egy csipetnyi chili, só, bors

A megtisztított tintahalakat töröljük szárazra. Vágjuk le a lábait - a többit szeleteljük fel. Irdaljuk be 1/2 cm szélesen , majd sózzuk, borsozzuk és forró olajon süssük mindkét oldalán 30 másodpercig. Vegyük ki a tintahalakat és tegyük félre. Adjunk még olajat a serpenyőben lévőhöz és a pici kockára vágott paprikát dobjuk bele körülbelül 4-5 percre. Tegyük vissza a tintahalakat, szórjuk meg őket chilivel, adjuk hozzájuk a fokhagymát és főzzük 3 percig.

Friss petrezselyemmel szórjuk meg, adjuk hozzá a hajszál vékonyra szeletelt édesköményt a végén pedig citromlével locsoljuk meg.

Tálalásnál a reszelt citromhéjat is dobjuk rá.

img_1892.jpg

A kagyló a tengerek mennyei eledele és elkészítése sem bonyolult.

A kagyló szinte pillanatok alatt kész és csak egyszerű fűszerezést igényel.

Szent Jakab kagyló grillezve- gránátalma nektárral

Hozzávalók

25 dkg gránátalma nektár (gránátalma szirup), 25 g méz, 12 g porcukor, pici só, pici őrölt bors, 8 g borsmenta, 400 g Szent Jakab kagyló, olívaolaj

A gránátalma nektárhoz keverjük  az összes alapanyagot.

A kagylókat vaslapon kevés olajjal grillezzük majd a gránátalma nektárral beecseteljük és tovább sütjük, addig amíg a nektár karamellizálódik.

Tálaláskor visszatesszük a kagylóhéjba és pár szem gránátalma magot dobunk rá, mellé pedig pirított kalácsot kínálunk.

img_1895.jpg

Petrezselymes kagyló

Hozzávalók

1kg fekete kagyló, 1 csomag petrezselyem, 3-4 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 2,5-3 dl száraz fehér bor, só, bors, 1 citrom reszelt héja, 1 pici cayennei bors

Előkészítjük a kagylókat.

Egy serpenyőben megmelegítjük az olajat. Hozzáadjuk a fokhagymát és pirítjuk 1-2 percig. Beletesszük a kagylót, a bort, sózzuk, borsozzuk. Kevergetve főzzük körülbelül 5 percig, vagy amíg a kagyló kinyílik. Megszórjuk petrezselyemmel és a cayannei borssal. Tálalásnál a citromhéjat is rászórjuk.

img_1933.jpg

Az olaszok egyik tradicionális  étele, amelyet minden régióban megtalálhatunk, melynek alapja egy ragu a nélkülözhetetlen paradicsommal, fokhagymával és petrezselyemmel. Az összes többi csak ráadás. Az eredeti változatot Trapani város halászai készítették és levesnek indult, majd csak később gazdagították tésztával. Nagy utat tett meg és nagyon sokféle képen készítik. Íme az egyik!

Linguini - tenger gyümölcseivel

Hozzávalók

500g linguini tészta, 40 dkg kagyló, 50 dkg vegyes tenger gyümölcsei, 30 dkg koktélrák, 8 darab garnélarák, 6 darab tigris garnéla, 3 evőkanál olívaolaj, 8 gerezd fokhagyma, 5 darab szardella, 3 dl száraz fehér bor, 40 dkg koktél paradicsom (ketté vágva) friss petrezselyem vs. koriander

Az olívát felhevítjük, belereszeljük a fokhagymagerezdeket és a szétnyomkodott szardellákat, pár percig forgatjuk, majd felöntjük a borral és a felezett paradicsomokat hozzáadva mártást készítünk.

Az előkészített kagylót és a rákokat beletesszük a mártásba és körülbelül 3-4 percig főzzük. Majd a tenger gyümölcseit hozzáadva, készre főzzük. Sózzuk, borsozzuk. A tésztát kifőzzük - a főzőléből 1-2 kanállal a mártáshoz keverünk. Tálalásnál a tészta tetejére halmozzuk a mártást friss petrezselyemmel vagy korianderrel és fehérborral kínáljuk.

img_6737.JPG

Ha halvacsora, akkor a rák nem maradhat ki, mivel ezt mindenki imádja, vagyis sosem tudok eleget készíteni.

Chilis fokhagymás garnéla

Hozzávalók

0,5 kg garnélarák, 4 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 fej fokhagyma (préselve) 3 darab kimagozott piros chili (apróra vágva) gyömbér (mennyisége opciós) 1-2 citrom leve, 1 marék petrezselyem (durvára vágva) só, bors, baguette szeletek

Az olívaolajat felforrósítjuk, rádobjuk a reszelt gyömbért, a préselt fokhagymát, az apróra vágott chilit és meglocsoljuk citromlével, majd összerottyantjuk. Beletesszük a rákokat, pár percig főzzük (vigyázzunk, ne főzzük sokáig, mert gumis lesz) sózzuk, borsozzuk friss petrezselyemmel és baguettel kínáljuk.

img_6733.JPG

Hogy a magyar paletta is képviselje magát egy olyan halat készítettem, ami nem igazán a legismertebb vagy legalábbis nem sűrűn találkozunk vele. A fiúk a legutóbbi horgászásból hazaérve, tokhallal leptek meg. Annak ellenére, hogy kevésbé ismert, az egyik legrégebbi halfaj (több, mint 200 millió évre vezethető vissza a kialakulásuk) tömör húsuk ízletes az ikrájukból pedig fenséges kaviár készül.

Fűszeres tokhal - zöldsalátával, kaporhabbal

Hozzávalók

1 darab filézett tokhal (szeletelve) só, bors, dijoni mustár, pici vaj a sütéshez, zöldsaláta mix (ruccola,madárbegy,jégsaláta,vízitorma,bébispenót) 15 dkg bacon (apró kockára vágva) 3 evőkanál méz, 3 evőkanál balzsamecet, 50 g rizs, 2 csomag kapor, 0,5 dl étolaj, só, bors

A halszeleteket sóval, borssal, mustárral egy északára hűtőbe téve pácoljuk. A rizst sós vízben puhára főzzük és a főzőlével, olajjal, kaporral, sóval és borssal tejszínállagúra turmixoljuk. Habszifonba szűrjük. A bacon szalonnát ropogósra sütjük és beletesszük a mézet meg a balzsamecetet. A salátát megtisztítjuk de csak a tálalás előtt adjuk hozzá a mézes bacont.

A tokhal szeleteket kevés vajon mindkét oldalán megsütjük.

Tálalásnál a salátát összekeverjük, rátesszük a halszeleteket, majd a halra kaporhabot nyomunk a szifonból.

img_1956.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fozzunkvadul.blog.hu/api/trackback/id/tr858870096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása