Vadhús - az elfeledett szenvedély és minden más, ami finom.

Főzzünk VADul

Főzzünk VADul

Főzzünk egy kicsit VADul

2016. június 01. - Főzzünk VADul

A családomban három férfiból (egy férj, két fiúgyermek) kettő és egy negyed vadász van. Így az esetek többségében találok itthon a hűtőben különböző vadhúsokat.

Most egy 35-40 dkg-os vaddisznó szűzpecsenye került az edénybe.

Ha nem sikerül beszerezni vadat, használhatunk sertés szűzpecsenyét is.

Ezt a receptet azért szeretem, mert nagyon gyorsan elkészíthető.

Dijoni szűzpecsenye

Hozzávalók 4 főre

1 darab szűzpecsenye (vaddisznó vagy sertés), 1 evőkanál dijoni mustár, köményes fűszersó,     2 evőkanál vaj, bacon (amennyibe betekerjük a pecsenyét)

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Közben egy nagy deszkán a megtisztított húst bedörzsöljük a mustárral, majd a fűszersóval. Függőlegesen annyi bacont fektetünk le, amilyen hosszú a pecsenye, majd a húst a szélére fektetjük és feltekerjük.

A vajat egy sütőedénybe felforrósítjuk és a húst körbesütjük (szép piros legyen).

Alufóliával lefedve körülbelül 30 percig sütjük.

Ha kivettük hagyjuk lefedve még 10 percig, csak utána szeleteljük.

Köretnek mediterrán paradicsomsalátát adunk, és turbó köretként készíthetünk egy karfiolos- makaróni gratint is.

img_0840.jpg

Mediterrán paradicsom saláta

Hozzávalók

1/2 kg vegyes (piros-sárga-fekete)koktél paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál fehér borecet, friss bazsalikom, só, bors

A megtisztított paradicsomokat kettévágjuk. A fokhagymából, ecetből, olajból dresszinget készítünk. Frissen őrölt borssal, sóval ízesítjük, majd beleforgatjuk a paradicsomokat. Kicsit hagyjuk az ízeket összeérni!

Tálalásnál zöld salátára fektetjük és a tetejére friss, apróra tépkedett bazsalikomot teszünk.

img_0852_1.jpg

Karfiolos - makaróni gratin

Hozzávalók

1 karfiol - rózsáira szedve, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt 5 dl tej, őrölt szerecsendió, 30 dkg makaróni tészta, só, bors, olívaolaj, 20 dkg ementáli sajt- reszelve, 20 dkg gruyére sajt - reszelve

A karfiolt enyhén sós vízben feltesszük főzni, majd kiszedjük a rózsákat, de a vízre vigyázunk, mert ebben főzzük majd ki a tésztát is.

Közben sajtmártást készítünk! Először egy besamel mártás: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 5 dl tej, pici só, őrölt szerecsendió.

A vajból- lisztből rántást készítünk (ha rakott ételekhez- gratinokhoz használjuk akkor mindig csapott evőkanálnyi mennyiséget tegyünk, különben nagyon sűrű lesz) Folyamatosan keverve, a tűzről levéve hozzáadjuk a tejet, majd visszatesszük és egy kicsit besűrítjük. Fűszerezzük és a végén a reszelt ementáli sajtot belekeverjük (sima, krémes állagú legyen)

A sütőedényt kivajazzuk, beletesszük a karfiolt és a makarónit majd a sajtmártással nyakon öntve jól összekeverjük.

A tetejére Gruyére sajtot reszelünk (de az ementáli is kiváló).

Végül, 180 °C- os előmelegített sütőben körülbelül 30-35 perc alatt megsütjük.

x.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fozzunkvadul.blog.hu/api/trackback/id/tr318762186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása