Márton nap környékén az ember telítődik a liba készítményekből, de ezt a levest.....
no ezt muszáj!
Egy Martin napi alkalommal Fürstenfeld édes kicsi éttermében kóstoltuk, mint napi ajánlatot. Ízorgia a szádban - ennyi.
Krémesen lágy, picit savanykás - a pirított kifli daraboktól roppanós - egy szóval fantasztikus!
Az étterem séfje kérésünkre készségesen elárulta - persze nagy vonalakban - a hozzávalókat.
Kell egy kicsi ez, egy kicsi az, én lelkesen jegyzeteltem és persze nem meghazudtolva magamat egy picit a saját ízlésem szerint felturbózva készítettem el.
Szeretjük!
Fürstenfeldi libaleves
Hozzávalók
5 darab libanyak, 2 darab farhát, 1 vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 3 darab sárgarépa, 2 darab fehérrépa, 30-40 dkg barna csiperkegomba, pici zeller, citrom, 3 darab babérlevél, 5-6 darab borókabogyó lapítva, majoránna, petrezselyem, 2 darab kifli, 1,5 dl fehérbor, ízlés szerint ecet, tejszín, libazsír, liszt, só, bors
A libából a fűszerekkel, zöldségekkel és a fehérborral egy jó erős húslevest készítünk, majd leszűrjük.
A nyakakat apróra vágjuk, a sárgarépát vékony karikákra szeleteljük, a gombákat pedig negyedeljük és visszatesszük a levesbe.
Készítünk a libazsírból meg a lisztből egy vékony rántást, és a leveshez adagoljuk.
Tejszínnel és ecettel ízesítjük.
Kevés libazsíron a kiflikarikákat megpirítjuk, tálalásnál friss petrezselyemmel megszórjuk és a tányér szélére tesszük.